Kada se primenjuju PRP i ACP metode?


PRP – Platelet Rich Plasma


PRP i ACP su metode koje se primenjuju u okviru regenerativne terapije i dovode do ubrzanja fizioloških procesa koje imaju za cilj brze i efikasnije zarastanje tkiva.
Razlika u PRP i ACP metodi je u samom postupku dobijanja krvne plazme obogaćene trombocitima. PRP je jedinstveni metod za korišćenje sopstvenih potencijala organizma u cilju regeneracije tkiva delujući duboko pod kožu, čime se započinju procesi podmlađivanja kao i ubrzanje ozdravljenja na potpuno prirodan način.

Kako se radi PRP terapija?

Uz pomoć specijalnog mikrosistema se bezbolno iz vene izvadi 8 do 10ml krvi. Krv se potom centrifugira u specijalnim sterilnim zatvorenim epruvetama čime se plazma izdvaja od ostalih elemenata krvi. Zatim se izdvojeni trombociti ubrizgavaju na povređeno mesto. Uz pomoć ultrazvuka krv ide na tačno željeno mesto. Nakon ubrizgavanja, trombociti oslobađaju supstance koje potpomažu proces regeneracije i zaceljenja.

Primena PRP terapije
Ova terapija ima široku primenu. Predstavlja odlično rešenje za ubrzanje procesa ozdravljenja kod povreda muskuloskeletnog sistema, kod osteoartritisa, lečenju hroničnih rana, a sve češće se primenjuje u estetskoj medicini. Sama terapija je potpuno bezbolna jer pacijent dobije lokalni anestetik. Ukoliko se pojave bolovi nakon procedure, stručnjaci savetuju samo propisani lek. Strogo je zabranjena upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova poput brufena, advila, aspirina…


ACP metoda – autologuos conditioned plasma 

ACP terapija predstavlja metodu koja se koristi u lečenju oštećenja mišićno-koštanog sistema, kao i u oblasti estetske medicine. Najčešće se koristi u rehabilitaciji sportista, rekreativaca i kod osoba koje nisu sportski aktivne.

Kako se radi

Za sprovođenje ove metode od pacijenta se specijalnim načinom uzima manja količina krvi koja se potom obrađuje i lokalno primenjuje u zavisnosti od indikacije. Pre sprovođenja terapije, pacijent mora biti dobro pripremljen. Nedelju dana pre terapije ne treba da uzima nikakve lekove protiv bolova, kao i da nije na terapiji kortikosteroida.

Primena ACP metode

Ovim tretmanom postiže se sinteza veće količine kolagena, zadržavanje tečnosti i vraćanje elastičnosti kože.  Prvi rezultati vide se za oko 6 nedelja, a maksimalni u periodu između 4. i 6. meseca.


NAPOMENA: PRP terapiju ne smeju primenjivati osobe koje imaju sistemska oboljenja krvi, neko maligno oboljenje i akutna infektivna stanja.



Upotreba pepitida i kolostruma 

Kolostrum je prirodni koncentrat hranjivih i odbrambenih stvari, imunoglobulina i faktora rasta. Pospešuje rast i primenjuje se kao VIP tretman u transplantaciji kose. Još su stari Egipćani koristili kolostrum pri infekcijama oka. Takođe se koristio i u SAD kao prethodnik antibiotika i bio je vrlo omiljen pre otkrića penicilina i drugih antibiotika. Glavna kazeinska frakcija ljudskog kolostruma je β–kazein. Da bi se dobio najbolji rezultat u presađivanju kose treba da se primenjuje upotreba peptida i kolostruma kao najnovije dostignuće.

Polipeptidi su peptidi koji se sastoje od deset ili više aminokiselina. Proteini i polipeptidi su polimeri koji se sastoje od specifičnog rasporeda (sekvencije) L-aminokiselina koje su međusobno povezane amidnom vezom.


Plazma obogaćena trombocitima se dobija od sopstvene plazme – tečnosti izuzetno bogate krvnim pločicama (trombocitima). Trombociti su ćelije krvi koje u sebi sadrže veoma visoke koncentracije belančevina koji se nazivaju faktori rasta. Faktori rasta deluju na matične ćelije tkiva u raličitim fazama razvoja. Ubrzavaju njihov rast i višestruko umnožavaju ćelijsku populaciju. Vrlo je važno što su faktori rasta dobijeni iz sopstvene krvi, tako da njihovom primenom ne dolazi do autoimune reakcije organizma.

Нема коментара:

Постави коментар